Zgodovina

Športno društvo NIKAN je novo ime v svetu borilnih veščin. Konec leta 2011 smo se preimenovali iz imena Shotokan Karate-Do Klub Tabor Maribor.

Naše društvo ima več kot štiridesetletno tradicijo. Začetki društva segajo v leto 1975, kjer je društvo delovalo pod imenom Karate klub Angel Besednjak in je bil ustanovljen kot sekcija Kulturno umetniškega društva Angel Besednjak.

Skozi leta se je v društvu menjalo veliko mojstrov in inštruktorjev, ki so oblikovali in soustvarjali njegovo prihodnost. Med najbolj znanimi sta Daniel Ledinek in Miroslav Gorenc.

Darjan Rošker 

Darjan Rošker

Leta 1991 je klub prevzel Darjan Rošker. Pod njegovim vodstvom se je število članov povečalo, skozi leta pa je klub predstavil kar nekaj državnih prvakov. Leta 1992 je klub postal član Shotokan Karate-do International zveze Slovenije, kar je članom kluba omogočilo, da se dokažejo tudi na mednarodni ravni. Klub je jeseni leta 2007 prevzel Uroš Bućan, večkratni državni prvak in večletni član reprezentance. Pod vodstvom Uroša Bućana se je klub preimenoval v Športno društvo NIKAN, saj ponuja učenje dveh borilnih veščin – shotokan karate-do in ju-jitsu. V sled tega smo izbrali ime, ki v prevodu pomeni »dve hiši«. Danes je društvo član Shotokan zveze Slovenije, Ju-Jitsu zveze Slovenije ter Športne zveze Maribor.

Društvo šteje več kot petdeset članov vseh starosti in različnih stopenj znanja. Svojo vizijo vidi predvsem v dajanju možnosti:

  • za aktivno preživljanje prostega časa,
  • za tekmovalne dosežke,
  • za izpopolnjevanje in izobraževanje na področju karateja in ju-jitsa ter
  • za duhovno in telesno izpopolnjevanje.
 

Naši člani na evropskih in svetovnih S.K.I.F. prvenstvih

Člani društva so prav tako solidno zastopali barve Slovenije na mnogih mednarodnih tekmovanjih, kjer so tudi osvajali medalje: Avstrija, Italija, Švica, Nizozemska, Portugalska…

SVETOVNA S.K.I.F. PRVENSTVA:

1994 YOKOHAMA – Japonska Darjan Rošker
1997 MILANO – Italija Darjan Rošker in Dani Žmavc
2000 BALI – Indonezija Darjan Rošker, Matej Kabaj in Gregor Horjak
2006 TOKIO – Japonska Darjan Rošker, Matej Kabaj, Uroš Bučan in Ivan Kelemina

EVROPSKA S.K.I.F. PRVENSTVA:

1998 SHIEFFIELD – Anglija Darjan Rošker in Matej Kabaj
2001 KOBENHAGEN – Danska Darjan Rošker, Matej Kabaj, Aleš Caf, Miran Vrbanič, Mišo Zavec (1. mesto – kate posamezno Dečki 12-13 let), Ivan Kelemina (2. mesto – kate posamezno Dečki 12-13 let)
2004 ODESSA – Ukrajina Darjan Rošker, Matej Kabaj (2. mesto – kate ekipno), Uroš Bučan (2. mesto – kate ekipno), Mišo Zavec (2. mesto – kate ekipno-mladinci), Ivan Kelemina (2. mesto – kate ekipno-mladinci)
2007 SARDINIJA – Italija Darjan Rošker, Danijel Žmavc, Matej Kabaj
Scroll to Top